Gespot in Meinerswijk – juni 2020

De cetti’s zanger werd onlangs vaak waargenomen in Meinerswijk. Dit kleine vogeltje lijkt een beetje op de winterkoning, de zang echter is heel kenmerkend. Het is zeer explosief en vrij kort. Het vogeltje heeft de afgelopen jaren een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Het was eerst landelijk een uiterst zeldzaam beestje, nu zit hij al in heel erg veel gebieden. Een paar jaar terug heeft hij bijvoorbeeld gebroed in de Schuytgraaf.

De casarca (foto) is in groten getale gezien in de uiterwaard. Zo zat er op 9 juni een groep van zeventien bij de vogelkijkhut in Meinerswijk.

Deze prachtige vogel lijkt niet van hier, en dat is hij ook eigenlijk niet. De exemplaren die wij zien, zijn nazaten van ontsnapte vogels die zich hebben voortgeplant, vaak samen met wilde casarca’s uit Duitsland. De casarca is in Nederland hoofdzakelijk te zien in de zomer.

Een typische bewoner van Meinerswijk is de bosrietzanger. Dit zangertje lijkt op een kleine karekiet, waaronder ook de zang. Dit komt omdat de bosrietzanger misschien wel de beste is in het imiteren van andere vogelsoorten. Uit onderzoek naar de zang van een individuele bosrietzanger bleek dat hij tientallen soorten kon nadoen. De helft van die imitaties waren echter geen Nederlandse soorten maar Afrikaanse, hij overwintert namelijk in Afrika.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.