Heen en weer

Hij ligt er weer, op zijn vertrouwde plek in de schaduw van de Nelson Mandelabrug, na een jaar ‘uitgeleend’ te zijn: de GWA 14, het enige overgebleven ponton van de schipbrug. GWA staat voor Gemeentewerken Arnhem.

Schipbrug oudOeroude schipbrug
Bij de Nelson Mandelabrug lag al sinds begin 17de eeuw een schipbrug, een rij van 19 gekoppelde pontonschepen die de noord- en zuidoever met elkaar verbonden.

Toen er in 1935 met de Rijnbrug (nu de John Frostbrug) een vaste oeververbinding kwam, was de schipbrug niet langer nodig.

Laatste ponton duikt op
Lange tijd werd gedacht dat er van de schipbrug niets meer over was. Totdat in 2007 ponton GWA 14 opdook. Het werd gebruikt als overstapplaats naar een woonboot in de haven van Coers en was in zeer slechte staat.

GWA 14 0616 - VincentTerug van weggeweest
Na een grondige restauratie kreeg de GWA 14 een vaste plek op de Praets, in het verlengde van waar ooit de schipbrug lag.

De GWA 14 deed afgelopen jaar dienst als opstap/aanlegpunt voor het pontje tussen de Rijnkade en Stadsblokken. Maar daarna moest het weer terug naar zijn vaste plek waar hij sinds kort weer te bewonderen is.

Zomerpontje weer in de vaart
Ook deze zomer vaart het pontje weer en u kunt zich woensdag- tot en met zondagmiddag laten overzetten. Nieuw is dat u uw fiets nu ook mee kunt nemen. Het vaarseizoen loopt tot eind september. Kijkt u voor meer informatie op de website van Stadsblokkenwerf.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.