Het verhaal achter een foto

Zeven jaar geleden op 7 december overleed Leo van Lier ten gevolge van een val in huis. Leo is medeoprichter van Vrienden van Meinerswijk en was vele jaren penningmeester van de vereniging.

Mede door onze samenwerking in het bestuur heb ik een persoonlijke band met hem opgebouwd. We hadden veel gemeenschappelijke interesses. Vooral over de Arnhemse geschiedenis konden we veel met elkaar delen.

De evacuatie die hij als negenjarige jongen had meegemaakt, heeft veel indruk op hem gemaakt. Op de dag dat de familie Van Lier de stad moest verlaten, is zijn jongste zus geboren. Dat maakte de evacuatie voor het gezin extra gecompliceerd. De vader van Leo heeft van die eerste evacuatieweken een indrukwekkend dagboek nagelaten. Na de oorlog verhuisde het gezin naar de Grondelstraat in Malburgen.

De foto komt uit het familiealbum van Leo. Ook voor mij is dit een bijzondere foto omdat op de achtergrond een deel van de Nieuwe Kade zichtbaar is.

De jongelui liggen in de zandbak van het gemeentelijk Rivierbad in Arnhem-Zuid. Leo staat links op de foto naast zijn zus met een vriend en de jongen rechts is Leo’s jongste broer. Dit zwembad tussen twee kribben lag recht tegenover ons huis aan de Nieuwe Kade. Ik heb er zelf ook gezwommen (entree 10 cent). In 1957 werd het bad gesloten door de ernstige vervuiling van het rivierwater.

Op de achtergrond is nog de oude Electrische Centrale zichtbaar. Na de oorlog werd dit pand gebruikt door de firma Kaptein, die er motoren en mobylettes produceerde. Voor de uitbreiding van de Camiz-melkfabriek werd dit pand in de zomer van 1954 gesloopt.

In 1950 werd de nieuwe Rijnbrug in gebruik genomen en in september1954 werd het provinciehuis opgeleverd. Met deze gegevens is de foto goed te dateren. Het moet voorjaar 1953 zijn, toen Leo een jongeman van 19 jaar was.

Geert Visser, voorzitter van de Historische Kring Elden en oud-bestuurslid VVM

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.