Lang geleden – doorlaatwerken in Meinerswijk

Onze oud-voorzitter Geert Visser is nog steeds betrokken bij VVM. Voor iedere nieuwsbrief neemt hij ons mee terug in de tijd. Geert is al weer enige jaren voorzitter van de Historische Kring Elden. Over de doorlaatwerken vertelt hij…

“Dit panorama heb ik gemaakt van een aantal dia’s van de Eldenaar Herman Hoogveld. Herman heeft veel in Elden en omgeving gefotografeerd. De Historische Kring Elden heeft al deze foto’s en dia’s gekregen. Op dit panorama is goed te zien waar de doorlaatwerken in Meinerswijk en in de Eldense dijk (bij het Brinkman Visser-gemaal) voor bedoeld zijn.

Beide doorlaatwerken zijn aangelegd rond 1935 in de zogenaamde Groene rivier. De schuiven in de doorlaatwerken moesten in de zomermaanden het hoogwater voor de Meinerswijkse polder tegen houden, zodat de steenfabricage geen hinder had van het hoge water.

Beide doorlaatwerken zijn in de oorlog gebombardeerd en na de oorlog weer hersteld. In Meinerswijk is het doorlaatwerk in zijn geheel vernieuwd.

Ik heb het vermoeden dat dit beeld gemaakt is in 1980. De steenfabriek de Galantijnsewaard was al gesloopt en de schoorsteen van steenfabriek Elden al ingekort. In 1979 zijn de eerste opgravingen van het castellum geweest. Op de plek waar gegraven is, zie je op de foto water staan. Waarschijnlijk was de plek van de opgraving nog niet helemaal aangevuld met grond.

De doorlaatwerken zijn nu buiten werking gesteld. Het water krijgt nu de vrije ruimte. Beide bouwwerken hebben de status van Rijksmonument en zijn zo een blijvende herinnering aan de tijd van honderd jaar steenfabricage in Meinerswijk.”

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.