Terugblik op excursie Gelders Smalspoormuseum

Op 17 september 2022 trotseerden maar liefst 25 leden het regenachtige weer voor een bezoek aan het Gelders Smalspoormuseum in Heteren. Na een hartelijke ontvangst en een kop koffie doken we het verleden van de baksteenindustrie in.

Een filmpje liet duidelijk zien hoe het er aan toe ging. De omstandigheden waren zwaar en het werk ging door, weer of geen weer. Omdat het allemaal met de hand ging, waren er heel veel arbeiders nodig.

Ook vrouwen en kinderen werden volop ingeschakeld bij het stapelen van de stenen op het terrein. Geen wonder dat de mensen vroeger al jong versleten waren.

Het werd nu hoog tijd om het terrein te verkennen. We kregen een rondleiding van een piepjonge gids.

Vol enthousiasme vertelde hij hoe de oude locs worden opgeknapt en bewaard voor het nageslacht.

Daarna reden we allemaal met het treintje over het smalspoor, terwijl de regen naar binnen sloeg. We konden ons er ineens alles bij voorstellen hoe hard het leven er was.

Gelukkig konden we snel naar binnen voor een rondleiding in de steenbakkerij Randwijk. Dit is een rijksmonument waar stenen nog op de ouderwetse manier met de hand worden gebakken in een kolengestookte ringoven. Deze fabriek werkt uitsluitend nog voor bijzondere restauratieprojecten, waarbij een speciale soort en maat baksteen nodig is.

Tot slot reden we met het treintje weer terug naar het begin van het terrein en kwam er een einde aan dit prachtige uitstapje.

Goed om hier meer over te weten, want steenfabrieken en smalspoor zijn onlosmakelijk met de geschiedenis van ons rivierenlandschap verbonden.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.