Gelukkig hebben we de foto’s nog

Er lijkt maar geen einde te komen aan de bouwplannen aan de Nederrijn. Oude industrieterreinen moeten wijken voor woonwijken. Het Nieuwe Kadekwartier is al volop in ontwikkeling. De gemeente heeft kort geleden het plan gepresenteerd om ten oosten van het Nieuwe Havenkwartier 7.000 woningen te bouwen. Hierdoor moeten er nog meer bedrijven wijken en het aanzicht van de Westervoortsedijk zal drastisch veranderen.

De bouwactiviteiten op Meijnerseiland en het ASM-terrein gaan na jarenlange bezwaarprocedures binnenkort van start. Met het uitbreiden van de nevengeul in Meinerswijk verdwijnt de historische Paaschweide. Op dit terrein werd al in de 17de eeuw de Arnhemse Jaarmarkt gehouden en vanaf begin vorige eeuw tot het opheffen van de schipbrug was hier jaarlijks de Arnhemse kermis. Rond 1900 werd het terrein een paar jaar als voetbalveld voor Vitesse gebruikt en ook de Eldense voetbalclub ‘de Watersnippen’ heeft daar gespeeld. Zouden er nog eens echte watersnippen komen met de nieuw te graven geul?


Toegansweg naar Steenfabriek Meijnerswijk vanaf de Praets

Met de sloop van de oude steenfabriekshallen gaat binnenkort de transitie van dit stukje Meinerswijk van start. De Historische Kring Elden beschikt over veel mooie foto’s van de steenfabriek die herinneren aan een eeuw stenen bakken in Meinerswijk.

Bent u geïnteresseerd? Elke zaterdag tussen 13 en 16 uur is ons verenigingsgebouw De Noodwoning aan de Rijksweg West 92B in Elden voor iedereen geopend. De noodwoning, gebouwd in 1947, is in de sfeer van de jaren 50 ingericht. Er is een kleine tentoonstellingsruimte en een uitgebreid archief over de voormalige Eldense polder. In dit gebied lagen behalve de kern van Elden ook de wijken Elderveld, de Laar en Rijkerswoerd en de buitenpolder Meinerswijk.

Geert Visser, voorzitter van de Historische Kring Elden

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.