Wintervogels in Meinerswijk

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, begin oktober, beleven we een uitzonderlijk warm najaar. Toch volgt ook op deze herfst zoals altijd weer een winter. Hoe koud die dit jaar gaat worden, weten we nu nog niet. Maar we kunnen er wel van uitgaan dat ook dit jaar weer de nodige gevleugelde wintergasten in Meinerswijk verblijven. Daarom wil ik er hier drie uitlichten die we de komende tijd zeer waarschijnlijk wel tegen kunnen komen tijdens een bezoekje aan Meinerswijk.

Als eerste de kolgans. Eind oktober verschijnt deze arctische gans meestal in Nederland. Overdag komt de kolgans graag in Meinerswijk om te foerageren op de weilandjes waar ze gras eten. ’s Nachts gebruiken ze Meinerswijk om samen te slapen op de vele waterplassen.

De kolgans lijkt veel op de grauwe gans, die het hele jaar in meer of mindere mate in Meinerswijk te zien is. Hij is wél een slagje kleiner en wat meteen opvalt, is de mooie witte kol rondom de snavel bij de volwassen vogels. Vandaar ook de naam. Verder hebben ze een zwart gestreepte buik.

Het geluid is ook heel anders dan dat van de grauwe gans die echt het wat rauwe gakken laat horen. Het geluid van de kolgans is veel hoger, bijna juichend. Heb je dit geluid een keer gehoord dan zijn ze hier heel goed aan te herkennen, ook als ze als groep hoog in de lucht over komen vliegen.

Twee andere wintergasten die we in de loop van oktober kunnen verwachten zijn de koperwiek en de kramsvogel. Beide zijn lijsterachtigen en dus familie van onze merel en zanglijster. Ze komen in de winter vanuit Scandinavië graag naar ons land. In Meinerswijk storten ze zich dan vol overgave op de volop aanwezige bessen van de meidoorns.

De koperwiek lijkt best veel op onze zanglijster maar heeft onder de vleugel in de oksel een roestbruine/oranje vlek, vandaar de naam. En wanner je hem goed kunt bekijken als hij zich tegoed doet aan de meidoornbessen valt ook de witte wenkbrauwstreep goed op.

Koperwieken trekken ’s nachts en voor wie over goede oren beschikt, is de ijle langgerekte piep die ze dan laten horen een teken dat de zomer echt ten einde is.

De kramsvogel neemt in Scandinavië de plaats in van onze merel. Hij is net een slagje groter en met zijn grijze kop, bruine schouders en gestreepte oranje gele borst een wat mij betreft deftige verschijning.

Als ze vliegen, maken ze een heel kenmerkend tjakkend geluid wat wel wat doet denken aan een ouderwetse heggenschaar. In de volksmond werd hij ook wel veldtjakker genoemd.

Voor iedereen die Meinerswijk bezoekt, hou dus de meidoorns in de gaten voor de koperwiek en de kramsvogel en de weilanden voor de kolgans.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.