Gespot in Meinerswijk en Driel – december 2020

Meinerswijk en omgeving kent qua vogels een enorme soortenrijkdom. Voor iedere nieuwsbrief vertelt Ignátio Saraber, de zoon van onze voorzitter, over een aantal bijzondere waarnemingen in Meinerswijk en daarbuiten. Zo ook dit keer:

“In Meinerswijk is de dodaars waargenomen. Dit is de kleinste fuut in Nederland. Naast de normale fuut, die velen kennen, zijn er nog drie andere futen die vrij zeldzaam zijn in deze contreien. De dodaars is in de winter nogal bruin en is van het formaat waterhoen.

Bij de plas ten noorden van Driel heeft een tijdje geleden de Bruine Boszanger gezeten. Dit is – zoals de naam al doet vermoeden – een klein bruin vogeltje. Deze dwaalgast broedt op de Siberische taiga. Het trok vogelliefhebbers uit het hele land, maar het vogeltje liet zich erg moeilijk zien. Het is ook mij helaas ondanks vele uren zoeken niet gelukt om dit bijzondere vogeltje te spotten.

Op de plas bij Driel zitten ’s winters altijd brilduikers (foto). Deze prachtige vogels zijn eenden die verschrikkelijk veel duiken.

Het mannetje is zwart met wit gekleed. De kop is groenig. Het vrouwtje is praktisch volledig bruin. Het mannetje heeft aan weerszijden vlak onder het oog een witte vlek wat doet denken aan een bril.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.