Lang geleden – de winter van 1942

Onze oud-voorzitter Geert Visser is nog steeds betrokken bij VVM. Voor iedere nieuwsbrief neemt hij ons mee terug in de tijd. Dit keer naar de winter van 1942, toen waarschijnlijk de eerste kleurenfoto van Arnhem werd gemaakt.

“In de jaren 40 van de vorige eeuw is de Rijn bij Arnhem drie keer dichtgevroren. Deze kleurenfoto is van de fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972) en gemaakt op donderdag 22 januari 1942. In dit oorlogsjaar was de Rijn van 20 januari tot 6 maart dichtgevroren.

De oorlogsschipbrug bij de Praets werd door gevaar van kruiend ijs bij dergelijke winterse omstandigheden verplaatst naar de oude haven aan de Oude Kraan. Alleen per trein of lopend over het ijs was de Betuwe nog bereikbaar.

Van de jaren 40-45 bestaan nauwelijks kleurenfoto’s en -films. De oorlog kennen we hoofdzakelijk als een zwart-wit periode. Met de vondst van de nalatenschap van Hustinx 40 jaar na de oorlog kwam daar een eind aan.

Hustinx onderweg
Als in 1936 de eerste kleuren(dia)films op de markt verschijnen, stort Hustinx zich enthousiast op de mogelijkheden die de kleurenfotografie biedt. Als fotojournalist maakt hij vele reizen. Met voorstellingen van zijn foto’s en films trok hij het hele land door. Ook in de oorlogsjaren ging hij hiermee door en maakte onderweg weer veel kleurenfoto’s. Op de dag dat Hustinx deze foto maakte, vertoonde hij voor de Nederlands Christelijke Vrouwen Bond (NCVB) in zaal Irene aan de Beekstraat zijn film Kleur en Pracht onzer Tropen.

Eerste kleurenfoto Arnhem
Waarschijnlijk is dit de eerste kleurenfoto van Arnhem. De meesten van jullie zullen steenfabriek Meijnerswijk op de foto wel herkennen. In het huis naast de steenfabriek woonde de familie Ariëns. Met mevrouw (Riet) Ariëns – inmiddels 95 jaar en dochter van Johannes Ariëns, een van de twee directeuren van de steenfabriek – heb ik nog steeds contact. Johannes Ariëns werd tijdens de evacuatie in Huissen door een granaatscherf getroffen en overleed aan zijn verwondingen.”

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.