Gespot in Meinerswijk en omgeving – oktober 2022

Begin oktober werd er in Meinerswijk een Europese kanarie gezien. Dit kleine vogeltje is een vinkachtige die vooral voorkomt in Zuid-Europa. De Europese kanarie is geel met groen en heeft wat strepen op de flanken. Vroeger kwam deze soort veel meer voor in Nederland, maar waarschijnlijk door het verdwijnen van onkruidvegetatie is hij in aantal achteruit gegaan.

In Park Lingezege Waterrijk is in september een grauwe franjepoot (foto) gezien. Deze vogel is een kleine steltloper uit het noorden. 

De grauwe franjepoot is in de winter zwart met wit en met gele strepen op zijn rug.

In de zomer heeft hij een prachtig grijs verenkleed met een bronzige zijkant en nek met weer die gele strepen op zijn rug. Typisch aan franjepoten is het rondjesdraaien tijdens het foerageren.

Ook werd in Waterrijk een steppekiekendief waargenomen. Deze vogel is een neefje van de bruine kiekendief, die heel vaak wordt gezien in Waterrijk. De roofvogel wordt in Nederland hoofdzakelijk als doortrekker waargenomen. De afgelopen jaren gaat het wel steeds beter met de steppekiekendief, hij heeft zelfs al een aantal keer gebroed in Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.