Lang geleden – volle sloten, schaatsen onder de poten

Deze oude weerspreuk was weer van toepassing in februari dit jaar. Het is altijd weer een prachtig gezicht om Meinerswijk door de hoge waterstand vol te zien lopen. En wat was het genieten van het winterweer wat daarop volgde. Gelukkig leidde het hoogwater niet tot overlast zoals in 1995.

Voor de hoogste waterstand moeten we terug naar het jaar 1926. In het Maas- en Waalgebied stortten vele tientallen huizen in. Bewoners uit dit gebied werden per schip geëvacueerd en in Arnhem opgevangen. H.M. de Koningin Wilhelmina kwam naar Arnhem om de opvang van meer dan 200 vluchtelingen in ogenschouw te nemen. Daarna begaf zij zich per auto via de schipbrug en Elden naar het overstroomde gebied van Pannerden waar een dijk was doorgebroken.

Foto uit het archief van de Historische Kring Elden.

De Arnhemse fotograaf Kramer heeft van het hoogwater bij de schipbrug een serie foto’s gemaakt. Zoals je kunt zien op deze foto van Kramer stond de Praets onder water en was het zelfs bij de hoogste waterstand niet meer mogelijk om over de Eldensedijk richting Nijmegen te rijden.

Hulp was in ieder geval voor de bewoners van de Praets broodnodig…….

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.