Gespot in Meinerswijk en omgeving – april 2021 

Langs de dijk is regelmatig een torenvalk te zien. Deze relatief kleine valk is de meest voorkomende in Nederland. Het beest is hoofdzakelijk bruin met een mooi getekende kop. De torenvalk heeft een typerende manier van jagen genaamd ‘bidden’. Hierbij hangt hij stil in de lucht terwijl hij flink klapwiekt met zijn vleugels.

In Park Lingezege Waterrijk werd een roodhalsgans gezien. Deze prachtige kleine gans heeft een rood bruine hals, waar hij zijn naam aan dankt en broedt in het hoge noorden. Tijdens de trekperiode kunnen individuen soms terecht komen in groepen brand-, kol- of andere ganzen. Deze groepen komen vervolgens naar Nederland samen met die ene roodhalsgans.

De roerdomp is in Park Lingezege Waterrijk alweer gemeld. Deze reigersoort broedt in het riet en is eigenlijk nooit goed te zien. Zijn verenkleed zorgt voor een perfecte camouflage. Dat wordt nog eens extra versterkt als hij in de paalhouding gaat staan en zich hierbij super dun en lang maakt. Hij is dan één met het riet. Het geluid van de roerdomp is echter wel heel makkelijk te herkennen; een laag gehoemp.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.