Maquette Huis Meinerswijk

Zoals de meeste van onze leden waarschijnlijk wel weten, heeft er in Meinerswijk een kasteel gestaan, dat vaak aangeduid wordt met de naam Huis Meinerswijk. De geschiedenis gaat terug tot de vroege middeleeuwen. De twee pentekeningen die bekend zijn van Huis Meinerswijk laten echter een gebouw zien dat niet uitgerust was ter verdediging.

De ligging van Huis Meinerswijk begin 19e eeuw op de zogenaamde Krayenhoffkaart
(bron: www.topotijdreis.nl)

Bekende eigenaren waren o.a. Graaf Van Ranzow en koning Willem II. Na het overlijden van de koning is het huis verkocht en nog enige tijd als theetuin gebruikt. In 1853 is het gesloopt, het was toen niet meer bewoonbaar (bron: Geert Visser: Meinerswijk en de Praets). Nu rest er niets meer dan een verhoging in het landschap tussen de Meginhardweg en de Nederrijn.

Pierre Saraber Sr heeft met de weinige informatie die hij had een zo getrouw mogelijke maquette gebouwd. Het geeft een impressie hoe Huis Meinerswijk er uit gezien kan hebben. “Hij wilde een keer wat anders bouwen dan schepen,” aldus zijn zoon Angelo Saraber, voorzitter van VVM.

Het ontwerp is gebaseerd op de twee beschikbare pentekeningen en verder is gebruik gemaakt van pentekeningen van Havezates uit de 17e eeuw. Aangenomen is dat er vee voor eigen gebruik werd gehouden.

De maquette is gebouwd op een schaal van 1:90. Pierre heeft gebruik gemaakt van allerlei bouwmateriaal zoals verpakkingsmaterialen en gedoogde brandnetelstengels. In totaal heeft hij er maar liefst 135 uur in gestoken!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.