Meinerswijk en hoogwater – januari 2024

Buitendijkse gebieden zoals Meinerswijk lopen bij een hoge waterstand van de Nederrijn onder water. Vaak gebeurt dit vanaf de herfst en na een lange periode met veel regen in het stroomgebied van de Rijn. Maar ook in het voorjaar als in de sneeuwgebieden de dooi inzet, kan er veel water onze kant op komen. Na de vele regenval van de afgelopen tijd is er nu in korte tijd al vier keer hoogwater geweest.

Misschien eens leuk om te vertellen hoe wij het hoogwater vanaf de andere kant beleven, als bewoners van Meinerswijk. We zitten dan allemaal in hetzelfde schuitje en helpen elkaar waar we kunnen.

De weg naast de overlaat (zie foto) gaat onder water bij een stand van 13.40 NAP (Lobith) en bij een stand van 14.00 stroomt het ook over de Meginhardweg heen. Helemaal afgesloten zijn wij met een stand van 15.20 NAP want dan kun je niet meer bij de overlaat komen en zitten wij samen met de koeien en de paarden op een eiland.

De hoogste stand ooit gemeten was in 1926, toen was de stand 16.93 NAP. Op 31 januari 1995 was de stand 16.68 NAP en heeft het water bij in ons huis gestaan. Dag en nacht hebben we moeten pompen om de schade te beperken. Vergelijk dit eens met de laagste stand op 18 augustus 2022. Met 6.48 NAP was dat een verschil van maar liefst ruim 10 meter!

Op deze 31e januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen en 1 miljoen dieren uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geĆ«vacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstanden van de Maas, de Rijn, de Waal en de IJssel. Het was de grootste evacuatie in de geschiedenis in Nederland. De duur van de evacuatie varieerde van vijf dagen tot twee weken.

Onderstaande foto is uit 1995 van de boerderijen aan de Praets:

Deze stand en bijna overstroming van de Betuwe heeft ertoe geleid dat het denken over veiligheid langs de rivieren drastisch werd herzien. In het kader van het programma Ruimte voor de Rivier is het dijken- en uiterwaardenlandschap enorm veranderd. Zo is in Meinerswijk een nevengeul aangelegd en de zomerdijk verlaagd en is er een aanlegsteiger gemaakt bij het uitkijkpunt aan de Meginhardweg waar een boot aan kan leggen.

Voor ons als bewoners zijn er ook voorzieningen getroffen door een dijkje rondom de woningen te leggen en we kunnen de ingang afsluiten d.m.v. stenen poeren met sleuven waar we balken in kunnen leggen.

Ook wordt er extra zand gebracht om het water tegen te houden.

Toen de steenfabrieken nog in bedrijf waren, kwam er een boot om de werknemers over te varen.

Ook de kinderen konden op deze manier naar school en de moeders konden hun boodschappen halen.

 

Van en naar steenfabriek Elden met de boot (1984).

 

 

 

Luchtfoto uit 1974 van de steenfabrieken Elden en Galentijnse Waard.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.