Terughoudend maaibeleid in Meinerswijk

Onlangs was er weer een schouw in Meinerswijk. Daar kwam ter sprake dat Rijkswaterstaat de gemeente Arnhem verzocht had een groot deel van een veld te maaien in verband met waterveiligheid (hoogwater). Dit veld ligt ingeklemd tussen de westzijde van de Meginharddwarsweg en het fietspad.

Er zijn in de loop der tijd veel bramen gekomen. Deze zorgen enerzijds voor een ruwer terrein waardoor de wateropstuwing bij hoogwater toeneemt. Anderzijds houden ze drijvend materiaal vast waardoor de weerstand nog meer toeneemt.

Rijkswaterstaat bracht het in bij de schouw en in overleg met de gemeente is besloten dat een aantal vrijwilligers een 40 meter brede stroombaan voor het hoogwater uitzet. Hierdoor hoeft de rest van het veld niet gemaaid te worden. Meidoorns en de Gelderse Roos zijn zoveel mogelijk gespaard vanwege o.a. de betekenis voor vogels.

In een tweede westwaarts gelegen deel is geen stroombaan uitgezet. Hier is ervoor gekozen om de wissels te verbreden, zodat de grote grazers deze verder kunnen verbreden.

De gemeente Arnhem wil voor Meinerswijk een monitoringsprogramma initiëren, gericht op de biodiversiteit en de vegetatiehoogte. Ook zal op voorstel van VVM getracht worden om bij hoogwater de waterhoogten te meten en dit te vergelijken met de resultaten van de modelberekeningen voor hoogwater. Dit kan een manier zijn om onnodige ingrepen te voorkomen.

Een woord van dank is zeker op zijn plaats voor Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem voor hun constructieve en open houding!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.