Wilde bijen in Meinerswijk

Meinerswijk kent een grote diversiteit aan wilde planten. Om er maar een paar te noemen: wilde reseda (foto), rode ogentroost en niet te vergeten de veldsalie.

Naast een breed scala aan verschillende soorten planten, zijn er ook veel soorten wilde bijen in Meinerswijk actief.

Vorig jaar heeft de stichting Arnhem Zoemt een cursus opgezet met als thema Herkennen van wilde bijen.

Op een van de cursusdagen bezochten we de vlindertuin aan de Parkweg en Meinerswijk om in de praktijk te zien wat er zoal vliegt.

 

Opmerkelijk was de waarneming van een aantal zogenaamde kegelbijen op de vlindertuin. Het is een soort die je niet zo heel veel tegen komt en waarvan we op één middag meerdere exemplaren zagen. De kegelbij (foto) dankt zijn naam aan de afgeronde vorm van het achterlijf.

In Meinerswijk was afgelopen jaar ook een aantal mooie waarnemingen, o.a. de rode ogentroostdikpoot (foto links). Deze vliegt, zoals de naam het al aangeeft, alleen op de plant waar hij zijn naam aan dankt.

 

Zo ook de resedamaskerbij (foto rechts), die alleen vliegt op de resedaplant.

In de bestrating rondom de steenfabriek Elden zit een grote kolonie van verschillende zandbijen. Zij hebben hun nest in het zand onder de straatbakstenen. De uitgang van deze nesten ziet er uit alsof er mieren in zijn gehuisvest, maar zijn toch net iets anders.

Tijdens de cursusdag van Arnhem Zoemt is in Meinerswijk ook nog een waarneming gedaan van een lapse behangersbij, een soort die je niet zo veel tegen komt.

De gemeente Arnhem heeft afgelopen jaar onderzoek laten doen door EIS, kenniscentrum van insecten, gevestigd in Leiden. EIS heeft daarbij een soort waargenomen die nieuw was voor Nederland, de braamtronkenbij. Ook zagen ze een soort, waarvan we dachten dat deze was uitgestorven in Nederland, de slanksprietmaskerbij. In totaal zijn er nu 134 soorten wilde bijen in Arnhem waargenomen, een indrukwekkend aantal!

Kortom: Arnhem is qua hoeveelheid bijensoorten een mooi gebied te noemen. Dit hebben we te danken aan de verscheidenheid van de grondsoorten en daarmee aan de soorten planten die er groeien. Maar ook aan de inzet van een aantal inwoners en niet te vergeten de stichting Arnhem Zoemt.

Arnhem Zoemt is een stichting die bewonersinitiatieven ondersteunt, zodat de inwoners van Arnhem zelf aan de slag kunnen om iets voor de wilde bijen in hun eigen (moes)tuin of deel van het openbaar groen te doen.

Wil je zelf ook iets doen voor de wilde bijen, maar weet je nog niet wat en hoe? Neem dan contact op met Arnhem Zoemt via www.arnhemzoemt.nl.

Marcel, lid van Vrienden van Meinerswijk

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.