Gespot in Meinerswijk en omgeving – juli 2023

In Meinerswijk kun je op de grote plassen een erg mooie eend vinden, de slobeend. Deze eend dankt zijn naam aan de bijzondere snavel. De snavel heeft de vorm van een spatel, wat helpt bij het zoeken naar voedsel. Hij slobbert als het ware door het water heen. Het mannetje heeft een donkergroene kop, witte borst en bruine flanken. Het vrouwtje is bruin.

In Waterrijk is er dit jaar regelmatig een snor te vinden. Dit vogeltje is helemaal egaal bruin/geel met een wit keeltje. De naam verwijst niet naar zijn snor, maar naar de zang. Het geluid dat dit vogeltje maakt, is een laag langdurig snorren. Tijdens het zingen draait de snor continu met zijn kop als een soort vuurtoren om aan alle kanten zijn zang te laten horen.

Ook kun je in Waterrijk de wulp vinden. De wulp is een steltloper die je veel aantreft in het binnenland. Het is een echte weidevogel die veel te vinden is in gebieden met akkerbouw, graslanden, veen/heidegebieden of duinen. Met zijn lange gebogen snavel kan hij goed zoeken naar voedsel. De wulp heeft een lichtbruin kleed met witte ondervleugels. Het is de grootste steltloper van Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.